Pressemøde i Folketinget om klimamødet i Glasgow

Bred enighed i Folketinget - umiddelbart positiv indstilling - presset Alternativ - ny skandinavisk union? - Danmark som forbillede - stort fokus på klima - kamp for menneskerettigheder og fri abort

Der var i går pressemøde i Folketinget - mødet handlede om klimamødet, der blev afholdt i Glasgow og dermed problemstillingen om hvorvidt Danmark skal trække sig ud af EU, for at undgå at blive en del af forslaget om forbydelse af homoseksuelles ret til at blive gift og adoptere, samt. forbydelse af fri abort. Alle partier, bortset fra Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, er blevet enige om at forblive medlem af EU.


Partierne forklarede deres synsvinkel og grundlaget for deres fælles beslutning, samt. besvarelse af spørgsmål fra Pressen.


Bred enighed, positivitet og forventet opbakning fra resten af EU

Partierne er ærgerlig over hvordan det gik til klimamødet i Glasgow og er villige til at diskutere videre. De tror dog ikke, at lovforslaget ville blive realistisk, da det strider mod menneskerettigheder og EU’s værdier og da der kun er få lande (2-4) som støtter forslaget. Som udgangspunkt burde de fleste lande i EU være nogenlunde enige i Danmark, pga EU's grundlæggende værdier, disse partier er næsten 100% sikker på at blive bakket op og at de ikke står alene. De er umiddelbart meget positive og virker ikke til at frygte dette nye forslag. Det er ikke trådt i kraft endnu og det mener partierne heller ikke med, at det vil i fremtiden. Med det sagt, har de altså ikke taget diskussionen med EU endnu, men regner med stor opbakning.


Danmark som forbillede og stort fokus på klima

De gjorde det klart, i går, at de prioriterer klimaet meget højt. Klimaet har en deadline og planen lyder umiddelbart til at være, at kæmpe for klimaet i samarbejde med EU, men samtidig at kæmpe for menneskerettigheder og fri abort, og gøre alt hvad de kan for at forhindre forslaget. Der blev udtalt at der jo sagtens kan sættes stort fokus på flere forskellige værdier og sager; vi har jo forskellige politikere indenfor forskellige områder, såsom klima, køn og økonomi. Sådan er det i forvejen, så vi kan altså nemt kæmpe aktivt for rettigheder og fri abort, samtidig med at kæmpe for vores udsatte klima. Klimaet er ikke noget vi alene i Danmark kan fixe, derfor er det en stor fordel at være part af EU og dermed have indflydelse og være med til at gøre en forskel. 


Det er vigtigt for Danmark at sætte et eksempel, gå som foregangsland og kæmpe for klimaet.  Hvis vi bare trækker os, kan vi ikke bidrage til at forbedre klimaet med resten af EU. Danmarks politikere ser altså alvoren ved klimakrisen og prioriterer den rigtig højt. Der er tro på, at vi i EU kan kæmpe sammen om rettigheder. Danmark er klar til at kæmpe og bare fordi det bliver svært, betyder det ikke at vi skal bakke ud. 


Men det blev også gjort klart til mødet, at det er vigtigt at sætte grænser for hvad Danmark vil gå med til og vi skal også være et forbillede for de andre lande, ved ikke at støtte Polen og Ungarns uretfærdige forslag.


Partiernes idéer, fejl formuleringer og ny skandinavisk union?

Der er ikke blevet lavet en fælles plan endnu, men der vokser idéer frem i de forskellige partier. 

Venstre udtaler bl.a. idé om at lægge økonomisk pres på stormagter. De fremhæver vigtigheden af at undgå at risikere at stå i samme situation som England, der har oplevet store udfordringer med Brexit.

Venstre vil ikke træde ud af EU, men til gengæld distancere sig, hvis forslaget bliver godtaget. 

Liberal Alliance udtaler, at hvis lovene træder i kraft, træder de ud af EU. Hvis dette er tilfældet, har de ønsker om at skabe en ny skandinavisk union, det er Venstre enig i, de overvejer også union i Norden.


Dansk Folkeparti mener at Danmark som udgangspunkt er foregangsland inden for klimakrisen og er villige til at fortsætte et europæisk samarbejde, men altså, at vi skal ud af EU, da EU har for meget magt.

Nye Borgerlige er enige; EU har for meget ret, der bliver taget for meget af vores rettigheder. De vil også gerne fortsætte et samarbejde med EU. Nye Borgerlige vil gerne udvikle dansk landbrug, da det er skyld i en stor procent af CO2-udslippet; det er der vi skal sætte ind.

Kan Dansk Folkeparti regne med støtte fra og samarbejde med Norden, hvis de træder ud af EU? Dropper de i virkeligheden bare ud for at undgå ulemperne ved EU og derefter starte samarbejde med Norden og dermed suge til sig af fordelene der? Er der tale om en dobbeltmoralsk og muligvis egoistisk plan fra DF?


De andre partier gør det klart, at Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige vægter det nationale højere end det internationale. De vil hellere finde ud af det nationalt, i modsætning til de enige partier, som jo vil samarbejde med resten af EU.


Alternativet forholdt sig i baggrunden og kom ikke med nogle kommentarer, indtil de blev spurgt af Pressen. Der lød det:

“Vi prioriterer klimaet over alt i Alternativet!”

  • Frederik Vase, partileder

Pressen stak til lederen; prioriterede de virkelig klima over menneskerettigheder?, og det virkede til at Alternativet blev presset og muligvis paniske. Derefter fulgte et ændret svar og en omformuleret prioritering. Alternativet udtrykte også, at de så vidt muligt vil gøre alt for at samarbejde med EU, at træde ud af EU ville være det sidste at gøre.


Der er altså bred enighed i Folketinget, to partier stikker ud i deres kamp mod Polen og Ungarns forslag, nye idéer blev vendt og forklaring af synsvinkel præsenteret. Det er endnu ikke afgjort om forslaget vil træde i kraft, men Danmarks politikere holder hovedet højt i deres kamp for klima og menneskerettigheder.